V meste Levice má vzniknúť 1800 nových parkovacích miest

10.10.2012 Levice

Levice 10. októbra (TASR) – V Leviciach má pribudnúť 1800 nových parkovacích miest. Vyplýva to z koncepcie parkovania, ktorú si mesto nechalo vypracovať v snahe riešiť zlú situáciu na sídliskách. Podľa levického primátora Štefana Mišáka je situácia najhoršia práve v hromadnej bytovej zástavbe. Nové parkoviská majú preto vzniknúť práve tu, nebude to však zadarmo. Za lepšie parkovanie budú musieť Levičania platiť.

"V hromadnej zástavbe je situácia katastrofálna. Pôvodne mala byť na podstatne širšom území. Pretože došlo na sídliskách k zahusťovaciemu programu, tak sa odkrojilo zo zelene, z ciest, chodníkov, a samozrejme, aj z parkovacích miest. Za posledných 15 rokov pribudlo v Leviciach toľko áut, že v súčasnosti sa situácia nedá zvládnuť inak ako vybudovaním nových parkovacích miest," skonštatoval Mišák.

Mesto si preto nechalo vypracovať koncepciu parkovania, ktorá má určiť potrebný počet parkovacích miest, lokality, kde by mali stáť a navrhnúť aj spôsoby financovania projektu. "Zisťovali sme, koľko musíme vybudovať parkovacích miest, aby každé auto v hromadnej bytovej zástavbe malo svoje parkovacie miesto v určitej zóne. Z tohto vyplynulo, že potrebujeme 1800 nových parkovacích miest. Na základe toho sa spracovala koncepcia, kde by mali stáť a k tomu by sa mali občania vyjadrovať. Čo sa týka poplatkov a platenia za parkovanie, to je zatiaľ otázka a hudba budúcnosti," uviedol primátor.

K umiestneniu budúcich parkovacích miest sa môže vyjadriť aj verejnosť

Radnica už zverejnila koncepciu na pripomienkovanie. Verejnosť sa momentálne môže vyjadrovať predovšetkým k umiestneniu budúcich parkovísk. Nových 1800 parkovacích miest by malo vzniknúť v priebehu prvej etapy výstavby. "Pôjde len o plošné parkovacie miesta, teda rozšírenie existujúcich, vytvorenie nových miest zmenou dopravného značenia či zjednosmernením ciest. Okolo 400 parkovacích miest by malo byť celkom nových. Až v ďalšej etape by mohli vznikať nadzemné parkoviská či parkovacie domy. Všetko bude závisieť od toho, aký bude spôsob financovania," vysvetlil Mišák.

Výška poplatkov, ktoré bude mesto za parkovanie vyberať, ešte známa nie je. Neoficiálne sa hovorí o piatich eurách za mesiac na jedno parkovacie miesto. Podľa primátora je však o parkovnom predčasné hovoriť. "Štúdia sa ešte spracováva. Všetko bude závisieť aj od toho, ako výstavbu parkovísk budeme financovať. Či cez eurofondy, prostredníctvom úveru z komerčných bánk, alebo v spolupráci s privátnym partnerom. Od toho sa potom bude odvíjať aj poplatok za parkovanie," pokračoval Mišák. Podľa jeho ďalších slov sa mesto bude snažiť znížiť poplatky na minimum. Zároveň však dodal, že aspoň nejaké poplatky by ľudia platiť mali. "Veci, ktoré sú zadarmo, si nevážia. A tu si treba uvedomiť aj to, že parkoviská budú strážené, s elektronickým čipovým systémom." Radnica už má rozpracovaný aj systém parkovania pre sociálne znevýhodnené skupiny, zdravotne postihnutých občanov, či pre motoristov, ktorí prídu do Levíc iba niekoho navštíviť.
 

Vyberte región